Décsi Botond

Séf a Katlan Malomban, Veresegyházon.
Kedvenc étele: édesanyja brassóija. Kellemesen fokhagymásan, nem túl szaftosan.
Két csodás gyermek édesapja. Szabadidejét általában velük tölti.

Décsi Botond 2013 óta a Katlan Malom fő mozgatórugója; azaz főszakácsa.

Mondhatjuk, hogy eddigi élete nagyobb részét a konyhában töltötte, hisz már gyerekkorától nagy segítsége volt édesanyjának a konyhai feladatok elvégzésében és már szakiskolai tanulmányai legelejétől kezdve gyakorlati tapasztalatokat is szerzett.

Akkoriban Héjja  László séf keze alatt tanulta a főzés alapjait és ügyesedett a Raddisson Béke Hotel konyháján. Később, 25 évesen került a Articsókába, ahol party service séfként nemcsak főzőtudományát, de szervezőkészségét is fejleszthette. Tapasztalt vezető vált belőle, így kérték fel nem sokkal ezután a Jardinette Kertvendéglő konyhájának irányítására.
Ezt követően szakmai életének igen érdekes szakasza következett: a repülőtéri catering főszakácsa lett, ahol szigorú szabályok betartása mellett készítették vezetésével nap, mint nap, szezonról-szezonra változó kínálattal a fedélzeti ételeket.

Botond! Mesélj nekünk, hogyan kerültél a Malomba?

Egy kedves régi kollégám, barátom keresett meg még az Articsókás időkből. Épp jó időben, a nemzeti légitársaság bedőlését követően. Belevágtam és eljöttem a Malomba, hogy megtapasztaljam, milyen is a Katlan szemlélet. Mindig is tudtam, hogy melyik az az irány, amit követni szeretnék. A szakmai fejlődés mellett nagyon fontosak számomra az emberi kapcsolatok is és itt a minőség mellett a legfontosabb szempont a vendéglátás szeretete, ami mint tudjuk nagyrészt az emberi figyelmességen alapszik.

A veresegyházi étteremből nem csak a vendéglőbe érkezőket szolgáljátok ki.

Bizony, sokaknak nem kell bemutatni a Katlan Konyhát, ami több évtizede fogalom a szabadtéri és rendezvény vendéglátásban.  A konyhán munkatársaimmal  a Malom vendégeinek kiszolgálása mellett azon dolgozunk, hogy kitelepülős csapatunk bárhová „házhoz vihesse” a Katlan vendéglátást.
A kitelepülések alkalmával az étteremben megszokott magas minőséget képviseljük és látványos tálalási megoldásokat alkalmazunk, legyen az egy családi nap, elegáns fogadás, vagy akár esküvői rendezvény bárhol az országban, vagy akár határainkon túl.
Csapatunk nagy része épp most is Ulmban a Donau Fest-en látja vendégül a vásár látogatóit olyan finom, magyaros, de mégis különleges étkekkel, mint a kakastöke pörkölt, vagy a dödölle. Persze ilyenkor a külföldiek mellett sok magyar vendég is megfordul a standunkon, van, aki ottlétünk minden napján nálunk ebédel.
A Malomban is sok a kihívás és ezt nagyon élvezem.  A havonta megújuló étlap miatt sosem dőlhetünk hátra.

A Malom étlapján csak az adott időszaknak, szezonnak megfelelő ételek szerepelnek. Neked mi a személyes kedvenced a júliusiról?

A Malom vendégei tapasztalatom szerint nyitottak az újdonságokra. A mostani, júliusi étlapra például feltettünk egy hidegen készült dióolajos saláta levest. Nagyon meglepődtem, amikor már a hónap első napjaiban azt tapasztaltuk, hogy mennyien megkóstolják és szeretik. Pedig ilyesmit Magyarországon az étlapra tenni azt hiszem, nagy bátorság…
Az ételek elkészítésekor számomra legfontosabb a harmónia. Folyamatosan újdonságokon dolgozunk, új ételeket találunk ki, nagyon sokat ötletelünk Tónival, aki ha elsőre nem úgy sikerül egy étel, ahogy azt elképzeltük, hagy időt és ad lehetőséget arra, hogy tökéletesítsük. A csapatommal, ha néha húzunk is egy-egy merészet, mindig törekszünk arra, hogy az egyes összetevők összhangban legyenek az alap koncepciónkkal, és a tányér többi tételével.

Nagyon örülök annak, hogy egy olyan étteremnek lehetek a séfje, ahol lehetőségem van a hagyományos magyar konyha ételeit főzni, ha kell, új, modern felfogásban is, vendégeink nagy öröméreés fontos számomra, hogy tudom, mindig számíthatok kollégáimra.