Botond kisebb – fél éves – megszakítással 9 éve a Katlan Tóni KULTÚRKONYHA séfje. Mondhatni „tűzön-ízen át”. 2021. novemberében tért vissza hozzánk megújult lendülettel, inspirációval, tervekkel és energiával. Jó dolog néha kicsit eltávolodni valamitől ahhoz, hogy jobban rálássunk. Ez történt Botonddal és velünk is. Jelenléte biztonságot jelent számunkra, ezt biztosan állíthatjuk és nagyon örülünk a közös munkának. Rengeteget tanultunk az elmúlt időszakból mindannyian. Bebizonyosodott, hogy nagyon erős szövetség a miénk, nemhiába dolgoztunk sokat azon, hogy igazi csapattá váljunk. Közös mottónk is lett azóta: IRÁNY: ELŐRE! „Változásra van szükség a fejlődés érdekében. Tehát ahhoz, hogy tökéletes legyél, sokszor változnod kell.“ — Sir Winston Churchill

Akkor hát, lássuk mit is tudtunk meg róla…hiába a 9 év, mégis mindig mindenkiről derülnek ki újdonságok.

Biztosan sokan kíváncsiak arra, hogy mi lehet egy séf kedvenc étele, amit annyira szeret, hogy bármikor megenne. Hát mi ennek is utánajártunk. Botond esetében ez a húsleves daragaluskával és az brassói aprópecsenye.

Két gyermeke van, a 12 éves Kende és a 10 éves Gréta. Kedvenc közös időtöltésük a társasozás?. Botond  amúgy szabadidejében legszívesebben a kertet szépítgeti és horgászni jár.

Amikor ideje engedi, újra hódol az egyik kedvenc időtöltésének, az olvasásának. Legkedvencebb könyvei Sally Rooney: Normális emberek, Bartis Attila: A vége (köszönöm Csaba!), Anthony Bourdain: Konyhafőnök vallomásai.

Egyébként a filmekben is a mélyebb értelmű, elgondolkoztató témákat szereti. Kedvencei között van az Angol beteg és a Forrest Gump, de a könnyed filmek közül is akadnak favoritok, mint például az AIRPLANE!.

Kedvenc állata a sündisznó. Azt mondja azért vonzódik hozzájuk, mert van bennük valami különleges, titokzatos, ahogy éjszaka a kertek alján mászkálnak. Szóval olyan….cukik. Minden évszakban meglátja a szépet, de az ősz színeit tartja a legcsodálatosabbnak.

Amikor arról kérdeztük, hogy mi a kedvenc zenéje, akkor erre elég rendhagyó választ adott: „Eddig azt mondtam volna, hogy bármi….de Zorko [a Katlan Tóni KULTÚRKONYHA egyik séf-helyettese – a szerk. megjegyzése] ezt a válaszomat átformálta…”. Úgy látszik, hogy ebben a témában nehezebben találják meg a közös hangot, de szerencsére ez egy áthidalható akadály?.

Többen is vannak, akik életében erőteljesen inspirálták, utat mutattak neki: „Bodó Feri bácsi séf – az Articsóka étteremben (egy korábbi munkahelyemen) Ő volt a séfem, és azóta érdekel a vendéglátás. Kőszegi Mariann – rá azért nézek fel, mert vissza tudott rántani egy szakadék elől, ami felé régebben rohantam. Novotny Antal – irigylem az agyát, ahogyan egy pillanat alatt átlát egy helyszínt, és kiszámolja a dolgokat. És a lexikális tudását.”

Élete legnagyobb kihívásai között említi, amikor kiment Németországba dolgozni és a Kossuth-díj átadó utáni fogadást.

Amúgy róla is megtudtunk egy rendhagyó dolgot…gyerekszínészként a Nemzeti Színházban együtt játszott több híres művésszel pl.: Sinkovics Imrével! És kiderült, hogy szívesen a koktélkeverés művészetét. 

Botond erőssége a rendszerlátás, munkaszervezés és az értő figyelem. 

„Ami a  munkámban motivál az a pörgés: az elégedett vendég. Vagy végignézni az éttermen, amikor teltház van. Vagy egy durva vasárnap felfokozott adrenalin lökete. A magánéletben pedig a lassulás, a nyugodt baráti összejövetelek, a horgászat vagy a társas-partik, amik feltöltenek.”