Az egyik legfontosabb szempontunk a Malomban, hogy friss, egészséges és minőségi alapanyagokkal dolgozzunk. Ha ezek a szomszédunkban teremnek, az a legnagyobb öröm! Hadd mutassuk be nektek az őrbottyáni Egészség Kertet, egy imádni való testvérpár organikus kertészetét. Erika és Barbara szezonális zöldségeivel dolgozunk mi is!

Kisák Erika és Kisák Barbara organikus gazdasága Őrbottyán és Erdőkertes határában található, a kertet műtrágya és vegyszer használata nélkül művelik. A kártevők távoltartására a növénytársítás elvét alkalmazzák, ami az erdőkben is jól működő koncepciót imitálja. Nemrég megérkeztek hozzájuk az első malacok, a teljes körforgáshoz, önellátó gazdálkodáshoz állatokat is tartanak majd. 

A két lány sokmindent tanult a szülőktől az egészséges életmódról, családjuk mindennapjaiban  régóta fontos szerepe van a fenntarthatóságnak és az egészséges táplálkozásnak, talán ezért is választottak mindketten mezőgazdasági szakot. 

Erika szeretett volna közvetlen kapcsolatban lenni a növényekkel és olyan minőségű élelmiszert előállítani az emberek számára, amit maga is szívesen fogyasztana. Ezt csakis organikus, természetszerű módszerekkel vegyszermentesen tudja elképzelni. 

Barbi pedig az állatszeretete miatt választotta az állattenyésztést. Nagyon szeret állatokkal foglalkozni, ráadásul ez remekül ki tudja egészíteni a növénytermesztést, kialakítva így gazdaságukban a teljes körforgást, természetesen ezt is elveikhez híven organikus módszerekkel.

Mit szerettek a munkátokban?

Egész nap a természetben vagyunk, amit nagyon szeretünk. Az, hogy minden nap élettel teli növények, madarak és hamarosan haszonállatok vesznek minket körbe, ez óriási energiával tölt el minket és rengeteg kitartást ad a munkánkhoz. Különleges gazdasági formát alkalmazunk és ez még érdekesebbé teszi a mindennapjainkat.

Mik a nehézségei?

A vegyszermentes termelés következtében a növényvédelmi munkák rengeteg gondolkodást igényelnek, illetve a hatékonyság érdekében nagy fizikai munkaigénye van a gazdaságnak.

Miért az organikus kertben hisztek?

A természet összhangja tökéletesen működik egy kertészetben is, ha hagyjuk működni a természetes folyamatokat. Például, ha a levéltetveket nem permetezzük erős hatású vegyszerekkel, akkor előbb-utóbb megjelenik természetes ellensége: a katicabogár. Ez nálunk már működik. Minőségi élelmiszereket szeretnénk termelni. Mióta figyelünk az egészséges táplálkozásra, azóta semmiféle egészségügyi problémánk nincs, ellentétben a többségi társadalommal. Szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy mások is így táplálkozhassanak.

Miben mások a ti zöldségeitek?

Egyrészt idényjellegű zöldségeket termesztünk, széles faj- és fajtaválasztékkal. Másrészt ízében is nagy különbség van a hagyományos termesztésű zöldségekkel szemben, mert csak természetes tápanyagot kapnak. Az eddigi visszajelzések alapján az emberek nagyon örülnek, hogy jó ízű és minőségű, illetve különleges zöldségeket fogyaszthatnak közvetlen vagy közvetett módon.

Mik a jövőbeni terveitek?

Az idei év nagy előrelépést jelent számunkra, hiszen második éves gazdaságként már állatokkal is kezdünk foglalkozni. Jövőbeni terveink között szerepel mangalica, kecske és baromfi termékek előállítása, illetve saját takarmánnyal való ellátása.

 

Mi nagyon drukkolunk a lányoknak, zöldségeikkel találkozhattok a Malomban is!

További infó róluk: https://azegeszsegkert.hu/